Kahramanmaraş’ın en büyük çatı örgütü Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlık seçimleri yaklaştı. Tarih net olmadı ama sürece çok az. Merhum KMTSO Onursal Başkanı Mehmet Balduk’un ardından üç Başkan gördük. Kemal Karaküçük, Serdar Zabun ve mevcut Başkan Şahin Balcıoğlu. Şimdi seçim var. İki Başkan adayı kıyasıya yarışıyor. Bir yanda İş Adamı Mustafa Buluntu diğer yanda ise Ticaret ve Sanayi Odası mevcut Başkanı Şahin Balcıoğlu var. Ben yarışın ötesini konuşmak istiyorum.

Mevcut seçimleri kazanan kim olursa olsun gerçek kazanan Kahramanmaraş olmalı. Yıllardır şehrin en büyük sorunlarında söz sahibi olmuş, sorunların çözümüne doğrudan ve ciddi katkıları olmuş Ticaret ve Sanayi Odası yok. Günümüz siyasi konjonktürü de buna çok müsait değil. Haliyle Kahramanmaraş ile ilgili bir şeyler söylemeden on defa düşünüyor herkes. Sesli düşünmek karşınıza sorun olarak dönebiliyor. Bizim için durum farklı. Allah var çok ağır ve sert eleştiriler yaptığım zaman da basın mensubu olarak bir tavır ve düşmanlık görmedim. Yaptığım en ağır eleştirileri bile hoşgörü ile karşılayıp olumlu ya da olumsuz geri dönüşü aldım. Yani demem o ki Siyaset konuşanları istemese de konuşanları seviyor. Sorunların çözümüne doğrudan katkı da bulunacak her görüş inceleniyor. Eyleme dönüşme noktasında sorunlar yaşansa da eleştirileri dinleyen bir şehir yönetimi var. Ama eskisi gibi sorunları gündeme taşıyan, sesini yükselten yok!

Oda seçimlerini konuşmaktan ziyade ben daha farklı bir yorum yapacağım. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası yani şehrin ekonomisini yöneten yapı ve şahıslarla ilgili bir analizim var. Daha önce uygulanmış ve başarılı olmuş bir formül. Şehrin geleceği için bir tespit. Kahramanmaraş’ta İki yapı oluşturulmalı. Bir grup Ticaret ve Sanayi Odası yönetiminde çalışmalı bir grup ise danışma kurulu şeklinde bir yapı olmalı. Yeni nesil gümbür gümbür geldi. Yeni yetişen eğitimli, kültürlü, birikimli genç bir nesil var. Sadece Türkiye değil Dünyayı okuyan, gezen, çok büyük imkanları olmasına rağmen gitmeyip şehri ve ailesi için kalmayı, savaşmayı seçen büyük bir kitle var. Şehrin büyük sanayi kuruluşlarını meydana getiren liderler iyi eğitimli ve işini layığı ile yapan genç liderler meydana getirdi. Kahramanmaraş’ta yeni nesil iş insanları gerçekten hem babalarının mirasına hem de şehrin gücüne güç katıyorlar. Manzaraya bakınca bizim şehir olarak bir üst lige çıkmamız hayal değil. Artık Süper Lige uygun bir yönetim kurma zamanı gelmedi mi? Ben önereceğim yapıya KASİAD modeli diyorum. Çalışan gençler ve onları doğru yönlendiren, tüm imkanları sağlayan her savaştan alnının akıyla çıkmış liderler var. O zaman hadi helva yapalım. Bunu bu şehir de başaran örnek bir model var. Neden hayata geçirmeyelim. Sevgili dostlar Ticaret ve Sanayi Odasında da KASİAD modeline geçelim. Gücü, potansiyeli, eğitimi olan bu zehir gibi gençleri Ticaret ve Sanayi Odası yönetimlerine alıp bir de şehrin ekonomisini yöneten tecrübeli, birikimli ve hayatı mücadele ile geçmiş patronları da danışma kurulu yapalım. Büyükler öngörü ve tecrübeleri ile genç kuşak liderlerimizi izlesin, yönlendirsin ve takip etsin. Genç liderler de enerji ve eğitimleri ile her sorunun üzerine gitsin ve şehrin önünü açsın. Hayatını adayanların tecrübeleri, eğitimli ve dolu genç beyinler, ülke yönetiminde sözü olan politikacılar. Bu muazzam bir güç olmaz mı? Şeffaf, net, konuşan, eleştiren ve eleştiriyi kabul edip sorunların üzerine giden kaya gibi bir yapı ortaya çıkaralım. Kahramanmaraş’ın en çok buna ihtiyacı var. Bu hem şehirdeki sorunların çözümüne hız kazandırır hem de kurumlar çok daha aktif ve üretken olur. Ayrıca bu genç liderler şehrin büyük kuruluşlarının geleceğini de daha güçlü bir şekilde inşa eder. Yani nereye bakarsan bak kazanan Kahramanmaraş olur. Bizim birlik olmaya, birlikte çalışmaya, konuşmaya, elimizde ki potansiyeli kullanmaya ihtiyacımız var. Bir sonra ki yazımda da Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerine dair analizlerimi paylaşacağım. Sevgiyle kalın.